W warunkach naszej cywilizacji ważna jest odpowiednia dieta dla stawów, które z wiekiem wykazują coraz większą skłonność do choroby zwyrodnieniowej. Dieta dla stawów obejmuje przede wszystkim pełnowartościowe białko, kolagen, kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 z tłustych ryb morskich, minerały w tym zwłaszcza siarkę i krzem, niektóre przyprawy jak kurkuma, pieprz i imbir, warzywa i owoce. Nie należy też zapominać o piciu odpowiedniej ilości wody, która nawadnia tkanki i jest środowiskiem reakcji ich odbudowy. Stawy to połączenia kostne o skomplikowanej strukturze i mechanizmie funkcjonowania. Ich chorobom można w znacznej mierze zapobiec unikając kontuzji i stosując odpowiednią sposób odżywiania. Stopniowemu pogarszaniu się kondycji stawów można też zapobiegać utrzymując należną masę ciała i nie zapominając o regularnym, optymalnym wysiłku fizycznym. Wszystko to jest dość uciążliwe w stosowaniu, ale dobra forma stawów na długie lata sowicie wynagrodzi wszelkie trudy tego zadania.

Wybierz dobry CPAP
Budzisz się rano zmęczony i niewyspany? Czujesz, jakby sen kompletnie nie przynosił swych regeneracyjnych właściwości? Nie wiesz już co zrobić, by wreszcie porządnie wypocząć? A w dodatku twoja żona skarży s...